Föreningens ABC
A
ANDRAHANDSUTHYRNING
En bostadsrättslägenhet skall i princip vara medlemmens permanenta boende. Annan användning av lägenheten, av annan person (inklusive barn, barnbarn och annan släkting) än medlemmen, räknas som upplåtelse i andra hand.
All upplåtelse i andra hand, oavsett längd, kräver tillstånd i förväg at föreningens styrelse.
Om du vill hyra ut din lägenhet i andra hand skall du i god tid kontakta styrelsen och lämna in ansökningsblankett (se särskild länk) där du anger skäl till uthyrningen, längd och hyresgäst.
Du får hyra ut i andra hand under följande skäl:
Arbete på annan ort
Värnpliktstjänstgöring
Annat skäl (prövas från fall till fall)
Tillstånd till uthyrning beviljas normalt för maximalt ett år i taget. Juridiska personer godkänns inte som hyresgäster. I enlighet med stadgarna tar föreningen ut en avgift för andrahandsuthyrning. Årsavgiften år för närvarande 10% av gällande basbelopp. Kortare uthyrningar än 1 månad beviljas inte. Kommersiell uthyrning, genom t. ex. Airbnb och andra förmedlingar, är inte tillåten. Uthyrningar av detta slag minskar tryggheten i fastigheten. Otillåten uthyrning/upplåtande av lägenheten kan leda till att, medlemmen förverkar sin nyttjanderätt till lägenheten, och därmed riskerar uppsägning för avflyttning.
(För mer uttömmande info, se ”Andrahandsuthyrning” under fliken Dokument)
ANTENNER OCH PARABOLER
Ingrepp på föreningens fastighet får inte göras utan styrelsens
godkännande, Det gäller även fastsättning av paraboler och antenner på
fasaden. Kontakta styrelsen om du vill installera något av detta.
B
BALKONGER
Visa hänsyn för dina grannar när du t.ex. vädrar textilier och vattnar blommor på din balkong. Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att använda grillar på balkongerna. Blomlådor skall av säkerhets- och trivselskäl placeras på insidan av balkongräcket och får inte hänga på utsidan. Om du har trätrall eller annat golvskikt på din balkong är du är skyldig att hålla utrymmet under rent.
BRAND
Föreningen samarbetar med Brandsäkra och gör inspektioner ett antal gånger per år. Det är absolut förbjudet att ställa sopor/grovsopor på innergården eller i gemensamma utrymmen typ trappor, gångar och källarutrymmen. Inga dörrmattor skal finnas utanför dörrarna eller i entréerna. I möjligaste mån skall barnvagnar och rullatorer tas upp till lägenheterna.
Alla medlemmar ska ha brandvarnare installerade. Du är själv ansvarig för att din/dina brandvarnare fungerar. Komplettera gärna med brandsläckare. Föreningens brandsläckare finns i källare på Norr Mälarstrand och Garvar Lundins Gränd samt i tvättstugan.
BREDBAND
Vår fastighet är utrustad med bredband från Telenor. En obligatorisk avgift för detta tas ut tillsammans med månadsavgiften. Vid felanmälan eller frågor kontaktas leverantören.
C
CYKLAR
Cyklar ska placeras cykelställ/cykelförrådet. Det finns cykelställ utplacerade utanför porten på Garvar Lundins Gränd och på innergården. Förvaring av cyklar kan även ske i källarförrådet på Norr Mälarstrand. Cyklarna ska vara märkta.
E
EL
Du tecknar avtal och bekostar själv elförbrukningen i din lägenhet. Säkringarna finns i respektive lägenhet och bör vara korrekt märkta. I elcentralerna i källarna finns även elmätare samt huvudsäkringar för de tre faserna. Ta reda på vilken elmätare som är kopplad till din lägenhet.
E-POST
Föreningens e-postadress är info@vattuormen41.se.
F
FASAD
Förutom enklare fasadflaggor att smycka sin balkong med får ingen åverkan göras på fasaden
FELANMÄLAN
Felanmälan ska endast göras av medlem i akuta fall som rör gemensamma utrymmen. Försök gärna kontakta någon i styrelsen. En felanmälan görs i normala fall till styrelsen som i sin tur kontaktar
fastighetsskötare eller reparatörer. Vid akuta fall och när styrelsen inte är anträffbar kontaktas Energibevakning.
Observera: Felanmälan av detta slag skall endast göras på sådant som föreningen ansvarar för. Reparationer och fel i din egen bostad är i regel ditt eget ansvar. Detaljerad information kring föreningens och dina ansvarsområden finns i stadgarna.
Energibevakning telefon: 08-647 66 10.
Angående vattenskada se ”V- Vattenskada”
FEST
Fest och kalas är en trevlig självklarhet. Tänk dock på att fest och hög musik är bland de vanligaste orsakerna till klagomål. Särskild hänsyn skall tas efter kl. 22:00. Vår fastighet har inte någon modern ljudisolering och det är förhållandevis lyhört mellan lägenheterna. Vid fest på innergården eller balkong, var vänlig observera att ljud studsar mellan husväggarna och påverkar många lägenheter även i andra föreningar, samt att till exempel grillos tar sig in genom fönster och ventilation. Tveka inte att knacka på och prata med din granne om du blir störd av hög musik och fest. Tala också gärna om i förväg för dina grannar när du tänker ha fest så minskar risken för missförstånd och konflikt.
FÖRRÅD
Varje lägenhet har ett tillhörande förråd i källarplanet. P.g.a. inbrottsrisken bör aldrig värdefulla föremål förvaras i förråden. Inga föremål får placeras i trappuppgångar eller i gångarna utanför förråden.
G
GAS
Flera av fastighetens lägenheter har gasspis. Det är mycket viktigt att inte göra åverkan på gasledningarna vid t.ex. renovering. Reparation eller borttagning av gasledning skall göras av auktoriserad entreprenör. Kontakta gasleverantören för frågor rörande gas och gasavtal.
GRILLNING
På grund av brandrisk är grillning endast tillåten med elgrill. Vid grillning på innergården är det viktigt att se till så att rök och os inte orsakar obehag för dina grannar.
H
HEMFÖRSÄKRING
Tecknas av den enskilde hyresgästen. OBS, se till att ha särskilt BRF-tillägg.
HISSAR
Vid transport eller flytt skall hissarnas insidor skyddas från skador. Om skador uppstår fakturerar föreningen den skyldige för återställande. Kontakta styrelsen vid felanmälningar.
HJÄRTSTARTARE
Finns i entrén, Norr Mälarstrand 30.
HUSDJUR
Hundar, katter och andra mindre husdjur är välkomna i vår fastighet. Djurägare skall ha tillsyn över sina djur så att de inte skadar eller förorenar gemensamma utrymmen, planteringar och gård.
Husdjur får inte heller springa lösa i huset eller förorsaka andra störningar.
I
INBROTT OCH FÖREBYGGANDE AV INBROTT
Gör en polisanmälan om du haft inbrott i din bostad. Meddela också styrelsen så att eventuella åtgärder kan göras i fastigheten. Var noga med att stänga och låsa alla ytterdörrar. Portkoden byts då och då för att skydda bostäderna ytterligare.
INNERGÅRD
Vår lilla innergård får nyttjas av alla boenden för till exempel kalas och fest.
Samtliga boenden ansvarar för gårdens skick. Om man skadar eller skräpar ned på innergården är man skyldig att återställa eller betala för en återställning.
J
JULGRANAR
Julgranar och annan växtlighet får inte slängas ut på gården eller framför porten. Du ombesörjer själv att din julgran transporteras bort. Kommunen har uppsamlingsplatser där du kan lämna din julgran, vår närmaste är på Kungsholmstorg.
K
KÖKSFLÄKT
Det är inte tillåtet att ansluta köks- eller badrumsfläkt till ventilationskanalerna.
L
LÄGENHETSDÖRR
Föreningen äger dörrarna till lägenheten och beslutar om när dessa eventuellt ska bytas. Medlem som önskar byta till säkerhetsdörr ska ansöka om detta hos styrelsen.
Föreningen och medlemmen har delat ansvar för underhåll. Du ansvarar för insidan och föreningen för utsidan. Lås och nycklar ansvarar du själv för.
N
NAMNSKYLTAR
Namnskyltar till lägenheternas ytterdörrar beställs via Prishuset (Hantverkargatan 79). Skyltarna är av modellen Genue II i borstad mässing, i storleken 160×60 mm med typsnitt Garmond stora och små bokstäver.
NYCKLAR
Föreningen har inga nycklar till din lägenhet. Vid kontroller eller särskilda reparationer i fastigheten kan styrelsen komma att be om en nyckel till din bostad om du själv inte har möjlighet att närvara. Detta meddelas i sådant fall i god tid. Varje medlem bör om möjligt ha ett andrahandsalternativ för tillgång till nyckel (granne, släkting, bekant…) så att föreningen eller andra vid uppkommen larmsituation kan ta sig in i lägenheten.
P
PARKERING
Föreningen har inga parkeringsplatser. Parkeringstillstånd ordnas via Stockholm Stad.
PLANTERINGAR OCH RABATTER
Vid intresse är du välkommen att bidra med vattning, skötsel och plantering. Kontakta styrelsen för mer information.
Observera att råttor och andra skadedjur förekommer och att det kan finnas gift utlagt. Detta skyltas, men var uppmärksam för husdjur och barn.
PORTKOD
Portkoden fungerar hela dygnet.
R
RENOVERING
Som bostadsrättsinnehavare får du måla, tapetsera, slipa golv. Ombyggnation kräver alltid styrelsens godkännande. Av stadgarna framgår vilka ”renoveringar” som bostadsrättshavaren själv ska ombesörja och bekosta.
Det förbjudet att själv göra ingrepp i bärande väggar, fasta installationer, el och VVS. Samtliga el- och VVS-installationer skall utföras av auktoriserad fackman och övriga ombyggnationer av kvalificerad yrkesman. En ombyggnation som saknar tillstånd eller utförts på felaktigt sätt kommer att beivras av föreningen. Anmäl till styrelsen om du tänker bygga om och i vilken omfattning och invänta godkännande innan du sätter i gång med ombyggnationen. Besiktning kan komma att krävas efter arbetet. Läs stadgarna/dokumentet om yttre och inre underhåll för mer information om dina skyldigheter. Reparationer är vanligtvis störande för grannarna och får endast utföras under dagtid vardagar 08:00–18:00 och helger 10:00–18:00.
Särskilda regler och råd rörande ombyggnad av kök i ettorna, se länk.
RÖKNING
Rökning är förbjuden i alla gemensamma utrymmen inklusive källare, tvättstuga, trapphusen och på innergården.
S
SNÖ OCH IS, SNÖSKOTTNING
Föreningen anlitar en entreprenör för snöröjning på taket. Utanför entréerna är det dock kommunen som snöröjer och det kan dröja innan de kommer fram hit. All hjälp vid kraftigt snöfall uppskattas därför. Du ansvarar själv för att avlägsna snö och is på din balkong.
SOPHANTERING
Var och en måste skilja ut Förpackningar och Grovsopor från hushållssopor och matavfall
Hushållssopor: Föreningens behållare för hushållssopor står utanför porten på Garvar Lundins Gränd. Förpacka dina sopor väl och stäng behållarna ordentligt för att undvika skadedjur och lukt.
Matavfall: Matavfall sorteras i särskilda påsar som slängs i därför avsedd behållare på Garvar Lundins gränd.
Det är inte tillåtet att placera sopor utanför sopbehållarna.
Förpackningar mm. Färgat och ofärgat glas, förpackningar av metall eller plast, papp och tidningar sorteras i avsedda kärl utplacerade på kajen Norr Mälarstrand 23.
Grovsopor. Föreningen har inget utrymme för grovsopor eller återvinning. Det är inte tillåtet att ställa sopor och grovsopor i trappuppgången, källaren eller utanför sopkärlen på Garvar Lundins Gränd.
Mindre mängder farligt avfall kan lämnas hos Preem.
STÖRNINGAR
Att regelmässigt störa sina grannar är ett brott mot föreningens stadgar.
Om du drabbas av oljud eller annan störning bör du i först hand själv tala med den som stör. Återkommer problemet kan du kontakta styrelsen med dina uppgifter så att ärendet kan gå vidare. Akut störande grannar är ett ärende för polisen eller störningsjouren. Du ringer själv om du blir påverkad. Det är bostadsrättsinnehavaren som bär ansvaret även när en andrahandshyresgäst stör. Vid upprepade uppmaningar från styrelsen kan en bostadsrättsinnehavare få sin nyttjanderätt förverkad.
T
TILLTRÄDE TILL LÄGENHETERNA
Ibland behöver föreningen tillträde till din lägenhet. Det kan gälla akuta insatser eller gemensamma reparationer och underhåll. I det senare fallet meddelas detta i god tid via mail och informationslappar. Se även under ”N-Nycklar”.
TRAPPUPPGÅNGAR
Cyklar, barnvagnar, skräp eller andra föremål får inte förvaras i trappuppgångar eller entréer. Det är en säkerhetsrisk och förhindrar städning. Dessa ska istället ställas på avsedd plats, exempelvis i förrådet på gården. Ett undantag är hjälpmedel som exempelvis rullator som kan ställas i trappuppgången. Har du behov av att öppna fönster eller dörrar till trappuppgångarna ansvarar du för att stänga och låsa dem igen.
TVÄTTSTUGAN
Återfinns i källaren under Garvar Lundins Gränd.
Tvättid bokas på tidsbokningstavlan. Tvättider 07:00-22:00
Kvarglömd tvätt. Förvaras ovanpå mangel.
Eventuella fel på maskinerna ska rapporteras till styrelsen.
Torka tvättmedelsfacken rena från eventuella tvätt- och sköljmedelsrester.
Borsta av filter i torktumlaren (och torkskåpet då och då!).
Torka maskinerna rena från eventuellt spill.
Torka ur tvätthon.
Sopa/våttorka golvet och ställ i ordning efter dig.
V
VATTENSKADA
Anmäl omgående till både styrelsen och ditt försäkringsbolag om du råkar ut för en vattenskada i din bostad. Det gäller även om skadan beror på en granne. Kontakta då även denne.
För att enkelt förebygga vattenskador är det nödvändigt att placera droppskydd under kylar, frysar, diskmaskiner och tvättmaskiner. Tänk på att stänga av vattenkranar vid en längre tids bortovaro samt att hålla maskiner och utanpåliggande ledningar i gott skick.
VENTILATION MED SJÄLVDRAG (”stockholmsventilation”)
Lägenheterna i detta hus har självdragsventilation, vilket innebär att ventilationen sker utan hjälp av fläktar. De drivande krafterna i ett självdragssystem är skillnaden i temperaturer mellan uteluften och luften inne i lägenheten, samt höjden och arean på självdragskanalen. Självdragssystemet fungerar bäst vintertid när det är kallt ute. Sommartid fungerar ventilationen sämre. Då får fönstervädring ersätta eller komplettera självdragssystemet. Anslutna fläktar i kök och badrum får inte förekomma i ett självdragssystem.
För att självdragssystemet skall fungera är det viktigt att se till att uteluft i tillräcklig mängd kan komma in i lägenheten. Men det menas den luft som tillförs lägenheten via ventiler i skafferi, badrum eller fönster. Ventiler skall ha tillräckliga öppningar och vara väl rengjorda. Springan i en s.k. tallriksventil bör vara över 20 mm. Det är ett vanligt förekommande fel att en ventil, som är anpassad för mekanisk ventilation sätts in. För att förbättra självdragsventilationen vid matlagning kan ett fönster eller balkongdörr öppnas.
W
WEBBSIDA
Föreningen har en webbsida på:
www.vattuormen41.se
Vill du vara med och utveckla hemsidan så kontakta styrelsen.
Å
ÅRSMÖTE
En gång om året på våren kallar styrelsen alla medlemmar till årsstämma, senast två veckor före mötet. Här väljs ny styrelse samt redovisas årsberättelsen, inkomna motioner, aktuella frågor, kommande reparationer, etc. Det är av stor vikt att så många som möjligt kommer på stämman eftersom medlemmarna har möjlighet att diskutera och rösta inför olika beslut och dela med sig av sina synpunkter.
Det formella mötet åtföljs av mingel och förtäring.